TOPAS 0,7 5PF – Pískový filtr – množství písku

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Eva Krupičková a poslední změna proběhla před 3 roky.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvek
    • #5549 Odpověď
      František Nevrtal
      Návštěvník

      Mám ČOV TOPAS R 5PF (starší typ v.č. 00176/16) a můj problém spočívá v tom, že v podstatě od začátku používání ČOV není schopen pískový filtr propouštět dostatečné množství vody, takže se nádrž PF v průběhu přečerpávání z dekantéru zaplní a voda teče přepadem mimo PF a tedy i mimo UV lampu. Vždy jsem tento jev přičítal tomu, že množství vody je větší díky průběžnému nátoku. Teď mě ale napadlo, zda nemůže být problém v množství písku, které bylo do filtru nasypáno. Když technik při instalaci ČOV plnil PF pískem, nasypal tam necelý jeden pytel se slovy, že když by tam dal celé dva (které měl nachystány), tak by „filtr málo propouštěl a teklo by to přepadem“. Mě nyní napadlo, zda nemůže být efekt přesně opačný. Zda menší nožství písku naopak neznamená horší propustnost PF v důsledku zanešení mikrootvorů ve dně kalem? Když PF vyčistím zpětným proudem vody, tak na několik dní funguje perfektně. Po cca týdnu přes něj opět neteče jen velmi omezené množství a mamutka pouze „chrchle“ vodu po kapkách. Vyprázdnění nádrže PF přes písek pak trvá více než dvě hodiny. Můžete mi, prosím odpovědět, kolik písku má být v PF standardně a pokud je jej tam opravdu málo, zda jste schopni mi písek v potřebném množství dodat? Děkuji. F. Nevrtal

    • #5553 Odpověď

      Dobrý den.
      Technik měl pravdu. Čím více písku, tím menší propustnost. Písku by měla být vrstva cca 20 cm. PF se odčerpává v době plnění reaktoru a měl by se odčerpat v průběhu cca 2 – 3 h. Pokud je v akumulaci vysoká hladina, reaktor se načerpá příliš rychle a PF to nestihne. Druhá možnost je, že PF je zanešený kalem – překalená ČOV, nebo špatná biologická funkce čistírny. Při normální funkci PF již biologicky vodu nečistí – pouze mechanicky zachycuje nečistoty. Ty obvykle zůstávají na povrchu písku ve vrstvě 1 – 3 cm. Je také možné snížit odčerpávané množství vody na PF nastavením větší vrstvy odkalení. 

      Ing. Jan Topol

    • #5557 Odpověď
      František Nevrtal
      Návštěvník

      Vážený pane Topole,

      děkuji Vám za odpověď. Jsem rád, že technik měl pravdu. Působil na mě, že ví, o čem hovoří. Pouze nad tím neustále přemýšlím, tak mě napadlo, jestli není problém v množství písku. ČOVku pravidelně odkaluji, ale zřejmě nedostatečně často. Samozřejmě průběžně zkouším usazování kalu v cca dvoulitrové nádobě (odebírám v době provzdušňování z aktivace), ale nikdy se mi nestalo, že by kal tvořil více, než cca 1/5 obsahu. Možná to skutečně bude chtít změnit nastavení ŘJ. Jednou jsem již nastavení ŘJ měnil na základě Vašeho doporučení (bylo to v době, kdy se mi nedařilo čističku „naběhnout“). Můžete mi, prosím, doporučit optimální nastavení ŘJ pro běžný provoz. Narážím tím na Vaši větu „Je také možné snížit odčerpávané množství vody na PF nastavením větší vrstvy odkalení.“ ČOV využíváme v běžném režimu pro RD. Zpravidla jsme 2-3 osoby. Během dne mytí nádobí (ne myčkou), běžné užívání WC, Jednou týdně praní 2-3 dávky (s rozestupy, aby měla ČOV čas na práci). Očistu řešíme sprchováním, protože napuštění vany a případná následná sprcha (jsme dva až tři) zpravidla překročí havarijní hladinu.

      Je mi jasné, že se jedná jen o odladění systému. Chci také podotknout, že vodou z ČOV zaléváme a pro tento účel je to ideální zdroj. Přesto bych byl rád, kdyby do akumulační nádrže tekla výhradně voda, která prošla jak pískovým filtrem, tak UV lampou. Což se nyní úplně nedaří. Proto se to snažím řešit.

      Jsem si vědom Vaší zřejmé zaneprázdněnosti, ale pokud usoudíte, že můj problém nepatří do diskusního fóra, prosím o odpověď na mail, který u svého příspěvku uvádím.

      Děkuji a jsem s pozdravem

      František Nevrtal

      • #5563 Odpověď

        Vážený pane Nevrtale.
        Přeposílám odpověď pana Topola, kterou současně posílám i na servisní oddělení.

        „Na UV lampu čerpají 2 mamutky. S bílou hadičkou po ukončení odčerpávání reaktoru, s modrou hadičkou při plnění PF. Zkontrolujte funkci mamutky s modrou hadičkou. Případně můžeme zvětšit trysku na přívodu vzduchu k mamutce. Další možností je snížení načerpávaného množství. Standardní nastavení je hl. Max -150 cm. Hl. Min – 140. Při odčerpávaní na ploše 0,75 m2 je načerpávané množství cca 75 l. Je možné snížit max. Hl. o 2 cm, pak se sníží i odčerpávané množství na cca 60l. Nevím, zda UV pracuje i při fázi plnění plnění PF. Je možné ale zapojit na trvalo.“

        S pozdravem
        Ing. Jan Topol
        ředitel společnosti

    • #5605 Odpověď
      Jarda
      Návštěvník

      Dobrý den,
      a můžu se prosím vás zeptat jak můžu upravit vrstvu odkalení ? v aplikaci to nelze z důvodu zaheslování přístupu do sekce „servis“ a z obyčejného rozhrání tato položk nelze změnit. mám stejný problém. pískový filtr je prázdný, jakmile začne vypouštění, trvá to cca 40 min a přepadem s PF teče voda přímo do odtoku. pokud více než 1/2 vypouštené vody teče přepadem ven, tak potom PF postrádá smysl.
      pokud je možné změnit vrstvu odkaleni, prosím pošlete mi návod do emailu.
      děkuji za odpověď
      Bárta Jaroslav

      • #5608 Odpověď

        Dobrý den.
        Pane Bárto, pošlete nám prosím výrobní číslo Vaší ČOV nebo alespoň typ řídicí jednotky. Můžete nás kontaktovat přímo na email: topas@topolwater.com.
        Děkuji Krupičková

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 3 vlákna odpovědí
Odpověď na: TOPAS 0,7 5PF – Pískový filtr – množství písku
Vaše informace: