Unikátní vlastnosti ČOV TOPAS

Minimalizace obsluhy

Čistírny Topas byly již při svém vzniku prezentovány jako čistírny s velmi usnadněnou údržbou. Toto tvrzení je opodstatněno samotným principem patentu, na jehož základě se automaticky udržuje optimální koncentrace aktivovaného kalu v aerační nádrži. Toto musí u jiných čistíren složitě regulovat obsluha. Další výhodou je vybavení čistírny samostatným kalojemem, kde se akumuluje a zahušťuje přebytečný kal. Čistírny TOPAS dále obsahují speciální patentované zařízení – dekantér pro odčerpávání vyčištěné vody, který zabraňuje odtoku biologické pěny z ČOV.

Řídicí jednotka TOM s WiFi připojením

Čistírny TOPAS S jsou vybaveny řídicí jednotkou TOM se speciálním softwarem, který měří přítok odpadních vod a optimalizuje provoz ČOV podle skutečného množství a znečištění odpadních vod. Součástí řídicí jednotky je WiFi připojení, které umožňuje čistírnu plně ovládat, nastavovat a zjišťovat stav prostřednictvím aplikace v chytrém zařízení (např. mobilní telefon, tablet, apod.). Případná porucha čistírny je signalizována světelně, zvukově nebo prostřednictví SMS zprávy (u modelu s GSM) . Řídicí jednotka je připravena pro napojení do chytré domácnosti.

Rekreační provoz

Normálně zapracovaná čistírna TOPAS vydrží v plné funkci minimálně 3 měsíce v dobrém biologickém a funkčním stavu. Tak jako u jiných čistíren je i u ČOV TOPAS při rekreačním provozu přerušovaným chodem dmychadla omezována dodávka vzduchu, resp. kyslíku. Ale díky automatickému doplňování živin ze samostatného kalojemu je doba biologického oživení čistírny bez přítoku splašků mnohonásobně delší.

ČOV TOPAS (model S) je první čistírna s nezávislým testováním funkce po 3 a 6 měsících bez přítoku splašků. Zkušebním ústavem SZÚ v Brně bylo provedeno testování 2 ks ČOV TOPAS S s přerušením přítoku splašků na 3 měsíce a 6 měsíců. U obou čistíren byla po obnovení přítoku dosažena účinnost čištění 97 %. K testování byly použity sériově vyráběné a certifikované ČOV TOPAS S (CE výrobek). Společnost TopolWater, s.r.o. obdržela za tento výrobek cenu GRAND Prix na veletrhu For Arch 2018 v Praze.

Jednoduchá instalace

Na rozdíl od obvyklého řešení jiných systémů není nutné k čistírně TOPAS dokupovat vstupní nástavec podle hloubky přítoku, neboť tato ČOV se vyrábí a dodává jako kompaktní výrobek, včetně víka a dmychadla.  Čistírnu je možno umístit přímo u nemovitosti, neboť díky střídavému provzdušňování přítokové nádrže jsou vyloučeny anaerobní procesy a tím i zápach z ČOV.

Vestavěný pískový filtr

Čistírna TOPAS je prakticky jediná dostupná čistírna na trhu s vestavěným pískovým filtrem, s nímž je možno garantovat na odtoku účinnost až 98 %. Pískový filtr je v rámci režimu systému TOPAS několikrát za den automaticky propírán, přičemž voda z praní se vrací zpět do čistírny. Vyčištěná voda je vhodná k zálivce a dalšímu využití. Pískový filtr je chráněn evropským patentem.

Vyjímatelná technologie

Veškerá vnitřní technologie ČOV je vyrobena tak, že ji lze bez problémů vyjmout, vyčistit, či vyměnit a poté znovu vložit a zasunout do příslušných úchytů. Tímto je respektován fakt, že co se může ucpat se vždycky ucpe, a proto to musí být lehce vyjímatelné.

Potřebujete poradit s výběrem ČOV? Obraťte se na nás, rádi Vám pomůžeme.